Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia tuturor consumatorilor care intenţionează să cumpere produse alimentare să fie foarte atenţi la unele caracteristici. Atenţionarea vine ca urmare a temperaturilor ridicate din această perioadă estivală care favorizează procesul de alterare.
Inspectorii ANPC recomandă consumatorilor ca la achiziţionarea unui produs să verifice în mod direct caracteristicile acestuia: mirosu, culoare, modul de ambalare dar şi aspectul, şi să refuze alimentele de orice tip care prezintă caracteristici de produs alterat. Astfel, produsele alimentare cu aspectul spongios de început de fermentare, cu miros de acru, dar şi deformate, nu trebuie achiziţionate! Consumatorii sunt sfătuiţi să acorde o atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului, iar în cazul în care acesta este bombat, prezintă deformări sau este rupt, înseamnă că nu oferă deplină siguranţă şi nu trebuie achiziţionat. Recomandările inspectorilor ANPC continuă şi cu verificarea temperaturii la care sunt depozitate sau expuse produsele alimentare, atenţionând totodată că temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat iar recongelarea nu este deloc indicată în cazul în care alimentul au fost decongelat.
Atenţie la apă, băuturi răcoritoare, fructe şi legume
Având în vedere faptul că perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide, apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe sau băuturi răcoritoare, la achiziţionarea acestora se recomandă consumatorilor să acorde o atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere, având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor de soare duce la deterioarea acestor tipuri de produse. Tot în această perioadă, fructele şi legumele comercializate în pieţe sau spaţii deschise, unde temperatura este foarte ridicată, pot fi afectate la calitate. Mai exact temperaturile determină deshidratarea şi accelerarea procesului de alterare. Un alt aspect important recomandat de inpsectorii ANPC este verificarea cu atenţie a termenului de valabilitate al produsului. Calitatea unui produs achiziţionat poate fi reclamată numai în baza bonului de casă, de aceea consumatorii sunt sfătuiţi să solicite vânzătorului acest bon.
speram ca bravii si vitejii inspectori opc in frunte cu vesnica vrancioaia, s-au hidratat suficient in timpul controalelor (eventual cate o cafeluta la 250 gr luata pentru hidratare acasa impreuna cu familia)